Over Ron van der Linden

Over
Ron van der Linden

“Geef mij maar wicked problems, zoals de energietransitie. ”

Voorgeschiedenis

Ik ben buurtwerker geweest, opbouwwerker, projectleider, wijkcoördinator, adviseur, afdelingsmanager, adjunct-directeur en programmamanager, steeds voor of bij een gemeente en provincie. Mijn rol was de ene keer doener, de andere keer strateeg. Ik was op alle drie de p-niveaus actief: project, proces en programma.

Mijn rol en ambities nu

Als zestiger wil ik me blijven inzetten om maatschappelijke opgaven op te lossen. Nu doe ik dat vanuit een vrije rol, als zzp’er. Ik werk niet langer bij maar nog wel voor de overheid. Door mijn onafhankelijke positie heb ik geen eigen agenda en kan ik onbevangen een spilfunctie vervullen.

samen aan
in de energieopgave

samen aan
in de energieopgave

Mensen dwingen om van het gas af te gaan werkt niet, dan gooien ze hun kont tegen de krib of haken af.

De kunst is om ruimte te creëren waarin de kracht van burgers optimaal wordt gebruikt. Dat lukt niet door louter technische oplossingen aan te bieden.

Mijn eindwaarde

Mijn eindwaarde

Ik streef naar een betere wereld via horizontale samenwerking tussen partijen die niet gelijk maar wel gelijkwaardig zijn.

Concreet wil ik bijdragen aan de duurzame samenleving, met een focus op een breed gedragen energietransitie in Nederland.

Sociaal, fysiek en bestuurlijk is dit een van de grootste opgaven die er zijn. Ik omarm de complexiteit van die opgave. De energietransitie vormt een ‘wicked problem’. De vele actoren brengen diverse percepties, belangen en posities met zich mee. Het doel ligt niet als een punt maar als een streep op de horizon. Voor het welslagen van een opdracht zijn niet alleen technologische oplossingen nodig maar is aandacht voor de zachte kant van samenwerkingsprocessen cruciaal.